Passie, beleving, geluk…

Geluk is Geluk

Klopt, maar in sommige gevallen kan je het geluk ook een handje toesteken, geluk afdwingen kan, dat gevoel heb ik althans af en toe.

Zo heb ik het bijvoorbeeld over de vangst van één bepaalde vis, hiervoor moet je niet alleen het water zelf heel goed kennen, maar ook het gedrag van de vis, trekroutes en de aanpak die je collega vissers hanteren, …

In het najaar van 2009 waagde ik het om na 2 jaar van afwezigheid, door wat visavonturen in Nederland, terug te keren naar domein Puyenbroeck in de hoop de grote schub nog eens te mogen vangen, dit was voor mij al enkele jaren geleden en de vis zat dat jaar op nieuw topgewicht. Met mijn logboek, zelfgemaakte dieptekaart en aantekeningen die ik er de laatste jaren maakte, smeedde ik een plan. Geluk of niet, op anderhalve maand tijd ving ik alle toppers, één voor één, soms wel meerdere per avond.

Na een goeie maand kon ik met een gerust gevoel de winter in, meer dan 18 dertigers en 3 veertigers, waaronder de grote schub waren mijn deel. Zo zie je dat je met een goede voorbereiding en een weloverwogen aanpak het geluk naar jouw zijde kan trekken, soms toch.

Zekerheid over het vangen van één bepaalde vis of vissen heb je nooit, maar je kan er wel naar toe werken en als je na dat harde werk uw parel op de mat mag leggen, dan is de voldoening nog zo groot. En vergeet niet tussen dat alles door om te blijven genieten.

Nog een voorbeeld hiervan ondervind ik jaar na jaar tijdens onze 10-daagse gezamenlijke sessie op groot water in het buitenland, samen met mijn vader en vismakker Kevin. Kevin zit ongeveer op dezelfde golflengte van mij op gebied van aanpak en anders durven doen dan de rest, wij hebben niet altijd exact hetzelfde idee over alles, maar dat maakt het juist heel goed, zo hou je meerdere denkpistes open en raak je niet snel vastgeroest aan een bepaalde tactiek .

Tijdens deze sessies kijken we steeds de kat uit de boom, vooral dan naar wat de locals doen om er hun vis te vangen. Wanneer we het gevoel hebben er meer uit te kunnen halen, gooien we gans de boel om en proberen we totaal anders te vissen, dit zowel op gebied van aas, richting van waaruit je bepaalde zones bevist, alsook de aanpak van het voeren. Dit heeft ons voorlopig jaar na jaar steeds succesvolle sessies opgeleverd met behoorlijk wat vissen om van te watertanden. Zo gebeurt het ook dat wij er op die 10 dagen plotseling vissen vangen op topgewicht waarvan de locals weten dat ze al meer dan 1 of 2 jaar niet meer op kant gekomen zijn. Het zit soms in kleine dingen, als het lukt zit je op goud, maar dat je soms eens hard op je bek gaat moet je er ook maar bijnemen, dat is nu eenmaal vissen.

 

Eenvoud siert!

Eenvoud vind ik heel belangrijk, in de aanpak, persoonlijk gedrag en vooral op gebied van rigs. Voor mij geen mode gerichte rigs die elke maand veranderen. In 99% van de gevallen vis ik met heel eenvoudige rigs die ik wel durf aanpassen in lengte indien nodig, maar daar blijft het meestal bij en deze hebben mij nog nooit in de steek gelaten, never change a winning team.

Ook bij het voeren zijn er tientallen mogelijkheden. Zo kan de meerderheid van de vissers met hetzelfde aas als jou aan de slag zijn, toch kan je u onderscheiden met datzelfde aas door het anders te gaan gebruiken, je moet het zelfs niet ver gaan zoeken om anders bezig te zijn dan de rest, maar daar ga ik niet over uitweiden, misschien stof voor een andere keer.

Om een voorbeeld te geven, gaan we terug naar de aanpak van onze buitenlandse sessies die zich meestal afspelen op de grote reservoirs in het zuiden van Frankrijk, waar de paden nog niet zijn platgelopen, waar de lokale Franse collega’s nog vriendelijk zijn en waar vooral de natuur en onze bevisbare ruimte van groot belang zijn, geen hokjes visserij, maar avontuur. De 1ste dag spenderen wij meestal volledig op het water, zoeken, zoeken en nog eens zoeken, totdat we genoeg voor ons interessante stekken hebben gevonden. Als je dan nog eens bepaalde routes aan de hand van geulen of oude rivierbeddingen kan vinden die de gevonden spots met elkaar verbinden, dan zit je goed en kan je overgaan tot de volgende stap, voeren, i love it! Je hebt voeren en voeren, en dit kan een groot verschil maken over hoe het vervolg van de sessie zal verlopen en of je het geluk naar je zijde kan keren.

Meestal voeren wij ons volledige gebied af, met gezond verstand, niet gewoon wat voer in het water kappen, maar doordacht te werk gaan. Nadien rust op de stek, heel belangrijk vind ik, zeker 24 à 30 uur gaat er bij ons geen enkele rig te water. Ook hier zijn er weer heel veel mogelijkheden en bepaalde tactieken die wij toepassen, en die naar mijn gevoel iets sneller de grote en/of moeilijke vissen in de richting van ons net brengen. Dit zijn dingen die je leert door vallen en opstaan. Veel is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare tijd, weersomstandigheden en de drukte aan het water. Wij denken dat het werkt, maar het kan ook puur geluk zijn … of hebben we het geluk een handje geholpen?

 

Aas

Over aas is er ook heel wat te vertellen, zeker door de mensen die er dagelijks mee bezig zijn. Mijn kennis hierover is beperkt, een boilie samenstellen kan iedereen, maar de kennis over de werking van bepaalde ingrediënten onderling of het effect als je sommige ingrediënten samen gebruikt, daarvoor heb je echte kennis nodig. Een krak in zijn vak, altijd sympathiek en met de nodige kennis van zaken is Wim van Overloop van Attractive Baits. Het bereiden van mijn aas laat ik met mijn volle vertrouwen aan hem over. Hij werkt steeds met kwaliteitsvolle verse ingrediënten, dat zie je, ruik je en proef je. Als je ziet hoeveel tijd die man in zijn samenstellingen steekt en de kwaliteit die hij aflevert, elke keer opnieuw ,in één woord, klasse!

Hierbij nogmaals enorm bedankt Wim!

Vertrouwen in uw aas is samen met de aanpak en de eenvoud waarop je uw visserij beleeft een heel belangrijke schakel in de jacht naar uw moment van geluk.

 

Beleving

Geniet van elk moment en beleef uw visserij! Het geluk zit soms in de kleine dingen, waar de meesten aan voorbij gaan, als gevolg van stress door het te hard willen vangen, om de concurrentie te willen aangaan met anderen, waardoor je vergeet te genieten van al het schoon dat zich rondom u afspeelt. Vissen is voor mij vluchten van de dagelijkse drukte, ontspannen, een beleving van mijn passie, ik prijs me gelukkig dat ik dit allemaal mag meemaken.

Wat is er mooier dan ’s morgens te genieten van een mok dampende koffie terwijl de natuur ontwaakt door de opkomende zon die de nevel boven het wateroppervlak verlicht…

Soms beleef je momenten die evenveel deugd doen als het vangen van een mooie vis, al moet je soms geluk hebben om net daar te zijn op dat moment. Geluk of door jou in de hand gewerkt door stille eenvoud?

Sommige zaken doe je onbewust anders dan de rest, omdat het voor jou een gewoonte is, een routine gecreëerd door goede of slechte resultaten uit het verleden. Wat voor mij volkomen normaal lijkt kan voor een ander totaal nieuw of apart overkomen en dat is maar goed ook, anders zou het een hele stereotype visserij worden, zonder eigen inbreng, zonder vallen en opstaan, zonder beleving, zonder passie, zonder geluk…

 

Bedankt

Aan Kevin voor de zalige sessies en alle zotte belevingen er rond zoals onze winterse uitstap naar het kempisch kanaal…

Bedankt aan mijn vader voor het al jaren lang samen beleven van al die mooie momenten, en de spannende dril vanuit de boot in die pikzwarte laatste nacht van onze sessie, met al kers op de taart de grootste vis die ik ooit mocht omhelzen. Voor altijd staat dit in mijn geheugen gegrift.

Alle lof en bedankingen aan mijn vrouw, die met mij meeleeft in “mijn wereld”, waarin ik dag na dag bezig ben met mijn hobby of de voorbereiding ervan. Die soms ook eens meedenkt als ik niet direct de link kan leggen waardoor bepaalde zaken wel of juist niet gebeuren. Niet altijd het juiste antwoord geeft wat ik zoek, maar soms ook de nagel op de kop slaat, juist omdat zij mijn visserij vanuit een ander oogpunt bekijkt.

Beleef je visserij op je eigen manier, met respect voor anderen, laat je leiden door eenvoud en ga op zoek naar uw geluk!
Mattijs Celie

Leave a Reply